Nunta la români

După ceva săptămâni de telefoane și sms-uri, am reușit să mă întâlnesc cu un vechi prieten la o cafea. Discuții, vorbe, povești…au downloadfost 2-3 ore minunate în care ne-am povestit despre ce carți am mai citit, ce filme, ce știri…chestiuni de masculi și nu numai. Printre multe alte subiecte am atins subiectul “nunta la români”, el fiind oarecum înfipt in acest hățiși numit “eveniment’  pe care fiece fată bună de măritiș îl așează mai presus de propria persoană, ea tânjește după el de vremea când și-au făcut apariția primele forme de acnee, ce când s-a sărutat plină de emoție pe holurile liceului cu cel mai fumos băiat din viata ei(aia era de mult).
Așa început o discuție făcând un clasament al lucrurilor importate de la o nuntă  pentru ca frumosul, inegalabilul, mult visatul eveniment să iasa mai mult ca perfect(ul), ca toata lumea să fie multumiță, toata lumea să se simte bine.
Despre desfășurătorul unei nunți nu e cazul să stau acum să înșir baliverne pentru că nu există om pe fața pământului românesc să nu fi participat, măcar odată, la o nuntă. În schimb voi încerca să punctez câteva lucruri pe care pune accent în mod special mireasa, asta numai după ce a pus geana pe alesul vieții și a fost cerută în căsătorie(am cunoscut și cazuri în care soacrele erau mai isterice și mai băgăcioase decât mirii).
Este necesar să specific că o nuntă ca-n povești se programează cu cel putin 1 an înainte(asta în cazul în care unul din protagoniști nu e indecis) să fie timp pentru toate.
Cum se petrec lucrurile:
1. Alegerea perioadei din an – vara nu, ca e prea cald și se sufocă în rochia prea stransă pe corp pe care oricum nu a cumparat-o, iarna e prea frig și rochia devine invizibilă sub palton (unde mai pui că tre să caute și palton de mireasă), mai rămâne să aleagă între toamnă și primăvară (bine că nu sunt mai multe anotimpuri, că era jale) cu toate că și așa, are probleme mari cu starea vremii care este deosebită în aceste perioade ale anului dar să trecem peste asta (mireasa se va ruga neîncetat  să nu care cumva să îi strice vremea coafura mamei și evident derivă să nu îi strice nunta) fiindcă poa să ningă-poa să plouă starea vremii se stabilește de disponibilitatea restaurantului, asa că nunta este pentru restaurant nu pentru mireasă.
2. Restaurantul. Aici e prăpăd. Sunt multe oferte, unele cunoscute, altele povestite, atunci, dă-i frate cu căutatul până când, extenuați, părinții și tinerii îndrăgostiți se vor opri și vor sevi o cină romantică la cel mai frumos, aspectuos și apetisant restaurant numa bun de nuntă. GATA! De aici începe tot. Să mai vină cineva să mă contrazică când susțin că mâncarea este cel mai răspândit drog al omenirii. Avem mancare? Bun, acu să facem nunta. Să nu uităm să reamintim că, în perioada căutărilor, mai sunt ceva probleme.  Acest templu al nunților, catalogat drept ”loc minunat al desfășurarii frumosului eveniment”, nu e la îndemâna oricui, nu găsești locatii libere, în peroada în care ai vrea tu, pentru că mai toate sunt amanetate de alți dornici de cârciumă cu 2 ani înaitea ta(prevazatori, nu?). Asta e motivul pentru care zic că îți trebuie cel putin 1 an de la acceptarea cererii în căsătorie până la înfăptuirea evenimentului.
3. Rochia. Aceasta tre să fie așa cum n-a mai fost văzută la nici o altă colegă, prietenă, rudă ori nerudă…
4. Biserica. Aici e clar, să fie cu har, cu preot pios, cu frică de Dumnezeu, să fie acolo un cor de profesioniști să încânte participanții care nu o să asculte muzica pentru că sunt toți atât de triști de parcă merg la parastas, nu la nuntă.( nu mă credeți, căutați prin poze)
6. Ținuta mirelui (dacă se chinuie mireasa, tre să o facă și mirele). Mă apucă plânsul când aud povești din partea mirilor, despre experiențele lor de la shopinngul pentru nuntă unde a participat, evident și viitoarea mamă soacră.  Despre unii ai zice că sunt duși la moarte când ies să adage butonii și lavariera asortata la costumul dupa care au alergat 3 luni.
7. Amenajarea și împopoțonarea restaurantului. Pentru acest decor se alocă o mare parte din buget că tre să arate mai bine decât bine și mai frumos decât banalul frumos.
8. Cameramanul si fotograful. UPS, de aștia uitaserăți?  După cca 9-10 luni de bântuit prin hățișurile societații de consum, când bugetele neprogramate erau rectificate din 2 în 2 ore, se va opta pentru o echipă ieftină(dacă se poate all in one), și cum să dai așa de mult pentru câteva poze și o filmare facută de o camera scumpăpe care nu are cine să o manevreze. Fotograful tre să facă poze multe și cameramanul să filmeze TOT. Așa facem!
9. Entertainment. Un capitol tabu, ultimul pe listă dar și aici se pune accentul pe fel de fel de prosti care tre să “delecteze audiența”. Ba dansatori, ba formatii fără pretenții, ieftin sa fie, ba câte o vedetă gen Marcel Pavel care costa cat toată nunta la un loc și musai un DJ amator cu microfon la care să câte ginerica “Pușca și cureaua lată” când e furată miresa. Prin urmare, atenție la buget, eftin și să fie.
10. Mi-e greu să vorbesc de flori, tort, cocarde și alte nimicuri care sunt infipte printre primele probleme aparute pe listele de orgenizare a unei nunți.
Bine ar fi să angajați profesioniști. Ei știu cum, când și unde.
După ce am înșirat corect (în proporție de peste 90%) ordinea prioritaților, vin să stric ordinea în lume și să exprim așa cum văd eu frumosul eveniment, asta dacă vreți musai să păstrați “tradiția” unei nunți ca în povești, luând în calcul procentul de 90% amintit mai sus.
Cum văd eu lucrurile:
1. Iubiți-vă!  Bucurați-vă!
2,3,4. Fotograful. Videograful și muzicantul. Ordinea o alegeti voi.
Consider ca un artist fotograf, fără să apeleze la machiaul din photoshop, opera lui este cea care îți va reaminti de ziua nunții, ori de câte ori vei privi niste imagini de poveste. Merita toți banii, comandați și un album cănd alegeți fotograful. Cele 10000000 de poze primite pe 2000 de DVD nu fac obiectul bucuriei pentru că după uichendul de miere de tei le veți depozita prin șifonier până la curățenia de primăvară cănd le mutați în cutia cu amintiri.
Cameramanul să fie bun artist și să filmeze câte ceva din întreaga perioada a minunatei zile, căutând să scoata în evidența ce e necesar printr-un montaj decent și profesionist. Filmarile permanente sunt de-a dreptul inutile și vor avea aceeași soartă cu cele 2000 de DVD-uri cu poze.  Nu mă încântă de loc să filmeze și mai mult, să vizualizez precum “tânăr și neliniștit” cum dansează bunica sârba-n bătătură și hora-n fața bisericii sau cum doamnele și domnisoarele se bâțâie de la stânga la dreapta și viceversa pe El Meneaito sau cum dansează toata lumea “brașovenaca” ori “pinguinu” . Stau uneori și mă întreb cum erau posibile nunțile fără aceste stereotipuri de care nu mai scap de 20 de ani.
Entertainment – dacă se alege varianta formație live,căutati să fie profesioniști, cu experiența,  să cânte orice, să atingă sufletul fiecarui invitat măcar odată. Nu va uita nimeni acel moment. Dacă se alege varianta DJ acesta trebuie să fie, de asemenea,  cu experiență, să aibă echipamente profesionale, să sție ce să facă cu ele și mai ales să țină lumea pe ringul de dans cât de mult. Povesteam odinioară cu un DJ meseriaș (eram la o nuntă), care mi-a demonstrat că poate ridica lumea de pe scaun în timp toți se îmbuibau cu sarmale (s-au facut bocnă pe masă).  E o arta să ți pulsul mesenilor, carora i te adesezi. Asta o poate face doar un profesionist. Repet, nimeni nu va uita faptul că “la nunta aia” s-a dansat toată noaptea.
5. Restaurantul să aiba spațiu de dans și să fie aerisit, mult aer proaspăt, curat și apoi evitați carnea tocată.
6. Atenție la rochie, iese în poze.
7,8,9,10…las la latitudinea voastră să le stabiliți ordinea.

Discuțiile cu vechiul meu prieten au continuat plecând de la explozia primordială, trecând prin mecanismul bielă-manivelă a lui DaVinci, un pic de istorie a berii si terminând cu accidentul din munții Apuseni.
În rest, numai bucurie.

Posted on by cdmitroi Posted in Între Cer și Pământ

Add a Comment